Wat te doen bij een auto-ongeluk?

ongelukVaak denken we dat slechte dingen alleen anderen zullen overkomen. Tegenslag overkomt ons niet, en als het toch gebeurt, dan zullen we op het moment zelf wel zien hoe we ermee omgaan. Maar toch kan het handig zijn om op voorhand na te gaan wat je best doet bij een verkeersongeval. Door je er op voor te bereiden kan je daadkrachtiger optreden als het ooit zover komt.

Denk aan de veiligheid
Bij een auto-ongeluk komt het erop aan om jezelf en je wagen zoveel mogelijk in veiligheid te brengen indien mogelijk. Dit om nog meer schade en slachtoffers te voorkomen. Kan je je wagen niet meer verplaatsen, breng jezelf en eventuele inzittenden dan zo snel mogelijk in veiligheid en signaleer aan andere weggebruikers dat er een ongeval is gebeurd.

Waarschuw de hulpdiensten
Als je jezelf in veiligheid gebracht hebt, schakel dan zo snel mogelijk de hulpdiensten in, bij voorkeur via een praatpaal langs de weg. De hulpdiensten weten dan meteen waar je je bevindt. De politie kan dan snel zorgen voor een ordelijk verloop van het verkeer, terwijl de ambulance eventuele gewonden kan verzorgen. Zeker bij letselschade is het belangrijk om de politie te bellen: deze maakt dan een proces-verbaal op.

Doe een beroep op rechtshulp
Is er een tegenpartij in het auto-ongeluk betrokken, probeer dan tot overeenstemming te komen over de schade en vul samen het schadeformulier in. Belangrijk hierbij is dat de tegenpartij het formulier ondertekent en dat je zoveel mogelijk bewijzen verzamelt: maak foto’s van de schade, van eventuele remsporen en van de aanrijding zelf. Is er geen overeenkomst met de tegenpartij mogelijk, dan kan het erg geschikt zijn om een advocaat in te schakelen die hierin gespecialiseerd is. Deze kan je helpen om een claim in te dienen bij de verzekeringsmaatschappij. Op info-nu.nl vind je meer informatie en tips hoe te handelen bij een auto-ongeluk.