Klein maar fijn

Het zal je waarschijnlijk niet ontgaan zijn, maar op de snelwegen is het echt goed te zien. De kleine zuinige auto is veel algemener in gebruik en dus populairder dan de grote stoere benzineslurper. De huidige recessie is wellicht de belangrijkste oorzaak, al zal ook de bewustwording van de automobilist een grote rol spelen. Er wordt meer rekening gehouden met de te verwachten onderhoudskosten, het brandstofverbruik en het milieu-label van de auto.

Tweedehands
Kleine zuinige tweedehands auto’s zijn vooral populair onder de jongeren. De aanschafkosten en het lage energieverbruik zijn de belangrijkste redenen. Daarbij speelt het een rol dat er meestal nog geen sprake is van gezinsvorming zodat twee zitplaatsen en een kleine bagageruimte ruim voldoende is. Veel verkochte kleine en zuinige tweedehands auto’s zijn de Peugeot 205, de Fiat Cinquecento en de Suzuki Swift.

Nieuw
Een kleine zuinige auto rijden betekent niet dat je moet inleveren op comfort. Zo is de Kia Picanto bijvoorbeeld te leveren met een geïntegreerd navigatiesysteem, lederen stuurwiel en verwarmde buitenspiegels. De Volkswagen up! kwam bij de consumentenbond als beste uit de test in de categorie stadsauto’s. Vind je het milieu belangrijk en kies je voor 100% elektrisch rijden, dan is de Volkwagen e-up! een goede keuze.

Budget
De aanschaf van een klein zuinige auto is tegenwoordig niet meer afhankelijk van het budget. Ook in tweedehands modellen is er voldoende keuze om jezelf snel en verantwoord te verplaatsen. Heb je er iets meer geld voor over, dan is het goed om te weten dat je voor een prijs van € 10.000,- een nieuwe kleine auto kunt aanschaffen. Wil je elektrisch gaan rijden, dan is de aanschafprijs een stuk hoger, maar staan er tal van andere voordeeltjes tegenover.

Plaats een reactie