Je eerste auto

Met je rijbewijs vers in de pocket ben je vast van plan om meteen een auto te kopen. Het is wel de perfecte manier om het geleerde meteen in de praktijk te brengen en te onderhouden. Maar waar moet je nu op letten bij de aanschaf van je eerste auto? Hoe kun je het beste zoeken, en wat komt er allemaal bij kijken?

Wat is de bedoeling?
Bedenk eerst goed wat je wilt voordat je gaat zoeken. In de wilde weg allerlei auto´s gaan bekijken en proefritjes maken is echt geen goed idee. Behalve de keuze voor het type auto is vooral de kilometerstand, de leeftijd en het gewicht van belang. Vraag ook altijd naar bewijs van onderhoud en de laatst gedane controles.

Zoeken
Internet is natuurlijk ideaal om een zoektocht te houden naar de meest perfecte auto. Let echter goed op, en koop geen auto zonder proefrit of bruginspectie. Een auto van een garage bij je in de buurt die goed bekend staat is altijd een juiste keuze. Bespreek altijd de APK, de conditie van de banden, de distributieriem en de garantieperiode.

Gekocht
Heb je de auto gekocht, en wordt hij voor je klaargemaakt? Dan is het nu tijd om alle paperassen te regelen. Het afsluiten van een autoverzekering moet je zelf doen, maar van de wegenbelasting krijg je automatisch bericht. Als je weet waar je wilt gaan tanken, dan kun je nu een tankpas aanvragen.

Niet vergeten
Tot slot nog een aantal handigheidjes om niet te vergeten. Denk je aan een parkeerschijf? Het kentekenbewijs en verzekeringsbewijs van de auto moet je altijd bij je hebben, een kopie voldoet echt niet. Verder behoort een ´life´ hammer, een gevarendriehoek, een veiligheidshesje en een ijskrabber ook echt tot de standaarduitrusting van je nieuwe auto.