Een automaat: de voor- en nadelen

De automatische versnellingsbak was vanaf de introductie erg in trek in Amerika en Japan. In Europa had de automatische versnellingsbak in het begin een truttig imago. Dit kwam onder andere door het trager accelereren en het hogere brandstofverbruik van de auto met automaat. Echter begint dit imago te veranderen en worden in Europa ook steeds meer auto’s verkocht met een automatische versnellingsbak.

Kosten
Een automaat in Europa kost wel meer dan een auto die is uitgerust met een handgeschakelde versnellingsbak. Dit komt doordat de vraag naar een automaat in Europa lager is en daardoor is de kostprijs hoger. Gemiddeld kost een auto met een automaat 2000 euro meer dan een vergelijkbaar model met een handgeschakelde versnellingsbak. In Amerika is dit niet het geval, omdat bijna iedere auto wordt uitgerust met een automaat en de kostprijs dus lager is.

Verbruik
Door nieuwe technieken is het verbruik van auto’s die met een automaat zijn uitgerust, dichter tegen het verbruik van handgeschakelde auto’s aan komen te liggen. Doordat automaten vaak ingesteld kunnen worden met een bepaalde schakelstrategie is het mogelijk om vroeg op te schakelen en dus minder brandstof te verbruiken. Verder is het rijden met een automaat veel comfortabeler dan met een handgeschakelde versnellingsbak.

Automaat spoelen
Het is van belang om na ongeveer 90.000 km de olie van de automaat te vervangen, wat ook wel ‘een automaat spoelen‘ wordt genoemd. Dit is van belang om dezelfde reden waarom de olie van uw motor af en toe vervangen moet worden. De olie wordt vies en hierdoor is het niet goed meer in staat om de onderdelen soepel te laten bewegen. Echter is de olie vervangen in een automaat lastiger dan dat van de motor. In een automaat moet de olie dynamisch gespoeld worden. Hierbij wordt verse olie doormiddel van een spoelmachine aangesloten en wordt de vieze olie afgevoerd. Dit wordt net zolang gedaan totdat de olie die uit de spoelmachine komt ook schoon is. Zo is het zeker dat de automaat alleen schone olie bevat.