Autostickers verwijderen? Met deze 5 tips doe je dat zonder schade!

Stel, je hebt een sticker op je auto. Hoe verwijder je deze zonder dat je de lak beschadigd? In dit blog geven we vijf tips hoe je autostickers kunt verwijderen.

Tip 1: Autostickers verwijderen met een föhn

Een methode die veel toegepast wordt om stickers te verwijderen is deze te verwarmen met een föhn. Deze methode werkt niet alleen goed bij autostickers, maar ook bij allerlei andere soorten stickers. Door de warmte wordt de sticker flexibel en kun je ‘m eraf peuteren. Ga je een föhn gebruiken? Let er dan op dat je deze niet steeds op dezelfde plek houdt. Ook is het belangrijk dat de ondergrond niet te warm wordt. Dit kun je heel eenvoudig testen met je hand. Wordt het te warm voor je hand, dan is het ook te warm voor de ondergrond. Daarnaast kan de sticker gaan scheuren als die te warm wordt, waardoor die er lastiger af te halen is.

Tip 2: Gebruik een behangstoomapparaat

Autostickers kun je ook verwijderen met een behangstoomapparaat. Vul het apparaat met water en laat dat op temperatuur komen. Het apparaat is klaar voor gebruik als er stoom van de plaat komt. Door de stoom wordt de sticker flexibel, net als bij de methode met de föhn. Daarna kun je de sticker eraf peuteren. Werk altijd van boven naar beneden, zodat het water makkelijk kan weglopen. Heb je zelf geen behangstoomapparaat? Bij veel bouwmarkten kun je er een huren.

Tip 3: Zet je auto in de zon

Een methode die wel wat meer tijd kan kosten, maar toch heel effectief kan zijn is je auto in de zon zetten. Net als bij de methode met de föhn en het behangstoomapparaat wordt de sticker door de warmte van de zon flexibel en kun je de autosticker makkelijker verwijderen. Heel handig als je veel stickers of een grote sticker op je auto hebt.

Tip 4: Breng je auto naar een autopoetsbedrijf

Autostickers verwijderen is lastig werk. Er zijn geen wondermiddeltjes of trucjes om stickers makkelijk van een auto af te halen. Daarnaast kan het tijdrovend zijn en bestaat de kans dat de lak beschadigd. Breng je je auto naar een autopoetsbedrijf, dan nemen zij het werk voor je uit handen. Zij hebben er ervaring mee. Bovendien kunnen ze de lak polijsten om eventuele lijmresten en/of kleurverschillen die zijn ontstaan weg te werken.

Tip 5: Gebruik magneetstickers in plaats van vinyl

Aan deze tip heb je niets als je al stickers op je auto hebt. Wil je echter zelf autostickers bestellen voor op je auto die daarna makkelijk te verwijderen zijn, dan zijn magneetstickers een goed alternatief. Deze stickers plakken niet met lijm aan de ondergrond maar met magnetische lading. Daardoor kun je ze gemakkelijk verwijderen zonder dat je last hebt van lijmresten en meerdere keren gebruiken. Ze zijn dan ook ideaal als tijdelijke autobelettering. Magneetstickers kun je plakken op alle metalen die ijzer, staal, kobalt of nikkel bevatten. Als je magneetstickers op je auto gaat plakken is het wel belangrijk dat je regelmatig onder de sticker schoonmaakt. Door de magnetische werking worden ook ijzerdeeltjes die op de weg liggen aangetrokken. Als je dat nooit schoonmaakt, kan het onder de sticker gaan roesten.

Autostickers verwijderen; do’s and don’ts

  • Autostickers verwijderen met een caramelschijf is af te raden. Voor stickers op andere ondergronden kan deze methode goed werken, maar bij auto’s is de kans op schade te groot.
  • Heb je een leaseauto? Dan kun je in het contract laten opnemen dat zij verantwoordelijk zijn voor het verwijderen van autostickers. Houd er wel rekening mee dat ze de kosten hiervoor kunnen doorberekenen.
  • Soms zit de sticker niet op de auto zelf, maar op de autoruit. In dat geval kun je het beste een föhn of onverdunde azijn gebruiken. Met een krabber of plastic vork kun je de lijmresten verwijderen. Let op! Dit kan krassen veroorzaken, dus wees voorzichtig.

Plaats een reactie