Zelfrijdende auto’s

Overdag of ’s avonds, er is altijd wel een moment dat je even Googled. Snel een adres opzoeken, shoppen in de uitverkoop of een persoon met wie je hebt gesproken uitpluizen. Google gebruik je dagelijks online, is dit een goede reden om straks  een zelfrijdende Google auto te bestellen?

Onderweg, maar niet zelf

Stel je zit in Amsterdam en moet een pakketje ophalen in Italië. Je stuurt jouw Google Car op pad. Handig, want dit kost je weinig tijd. Echter in het drukke Rome hebben alle mensen voor de verandering haast. Ze stoppen niet en jouw auto kan niet verder. Als je nu zelf achter het stuur zou zitten, zou je zeggen: ‘kom op we gaan’. Door op te trekken gaan de mensen vanzelf aan de kant. Echter nu volg je automatische veiligheidsprocedures.

Computer veiliger dan mensen

Ondanks dat de auto’s van Google eerder het nieuws haalden, door kleine ongelukken. Blijkt uit verklaringen dat deze niet door de auto’s zijn veroorzaakt, maar door regulier verkeer of omdat er toch een bestuurder in de auto zat. De sensors en algoritmen in de auto zijn statistisch gezien veel waakzamer. De kans dat zij fouten maken is dan ook kleiner als je dit vergelijkt met een menselijke bestuurder. Menselijke fouten zijn input voor de auto en zorgen voor betere algoritmes, zodat ze nog veiliger worden.

Het invoeren van de zelfrijdende auto vergt veel papierwerk. Want wie is aansprakelijk mocht er onverhoopt toch iets misgaan? En hoe ga je de grens over, zonder paspoort, maar met pakketjes in de auto? Het voordeel is dat deze auto is uitgerust met verschillende camera’s en sensoren, waardoor onderweg wel bepaalde informatie wordt verzameld.

Kosten van de auto

De zelfrijdende auto is bijzonder, maar nog wel toekomstmuziek. Grote kans dat je het moet doen met een tweedehandjes van Autoscout24, omdat de nieuwe auto veel gaat kosten. Als de zelfrijdende auto over vele jaren een echte gewoonte is geworden, zullen ook de kosten omlaag gaan. Voor nu is dit een auto voor de rijken.

Handig om te weten is ook dat Amerika voorop loopt. In 2014 werd door Google een auto gepresenteerd zonder stuur of pedalen. De verwachting is dat de auto’s rond 2020 van de band afrollen. Genoeg tijd dus nog om te sparen. En mocht je dit dan alsnog niet op je bank hebben, maar dit wel wel willen ervaren. Dan kun je ook in de bestuurderloze taxi van Google stappen.

Plaats een reactie