Waarop letten bij het huren van een aanhangwagen?

Heb je tijdelijk een aanhangwagen nodig voor opruimwerkzaamheden of een verhuisklus? Het huren van een aanhanger is een snelle en goedkope manier om dit varkentje te wassen. Maar waar moet je eigenlijk op letten bij het huren van een aanhangwagen?

Het juiste rijbewijs en kenteken voor de juiste aanhangwagen
Voor alle aanhangers met een enkele as en een massa tot 750 kilogram volstaat het rijbewijs B. indien u een aanhangwagen met dubbele as en een totaalgewicht boven de 750 kg huurt, kan in een beperkt aantal gevallen een rijbewijs BE noodzakelijk zijn. Een gehuurde aanhangwagen is uitgerust met een kentekenplaat. U hoeft er dus niet apart één aan te schaffen.

Kijk goed naar het maximale trekvermogen van uw auto
Op uw kentekenbewijs wordt het trekvermogen van uw auto vermeld, uitgaande van het gewicht van de aanhanger. Bij het trekgewicht wordt er een onderscheid gemaakt in geremde en ongeremde aanhangwagens. Met een geremde aanhangwagen blijft u in de meeste gevallen binnen de wettelijke normen, waarbij het trekvermogen van de auto hoger moet zijn dan de totaalmassa van de wagen. Anders loopt u het risico op een bekeuring.

Een passende stroomstekker en een reserveband
Controleer of de stroomaansluiting van uw auto overeenkomt met die van de gehuurde aanhanger. Meestal hebben beide een 7-polige aansluiting. Nieuwe auto?s die een 13-polige aansluiting hebben, zijn aangewezen op een aanhangwagen met een gelijke stroomaansluiting. Check tevens of er een reserveband bij de huuraanhanger geleverd is. Deze vindt u onder de aanhanger.

Niet te hard rijden en uw lading afdekken
Beperk uw wegsnelheid bij het rijden met een aanhanger met lading. De maximaal toegestane snelheid is 90 km/u. Bedenk ook dat u meer tijd nodig heeft om af te remmen. Bij het rijden met een aanhanger is de remweg namelijk langer. De lading in open aanhangwagens moet tijdens het autorijden verplicht worden afgedekt met een net of zeil met touw of spanbanden. Kijk voor meer informatie of het huren van een aanhangwagens op de website van Hapert Aanhangwagens.