De toekomst van rijden: elektrische auto’s

In het eerste kwartaal van 2017 steeg het aantal elektrische auto’s op de Nederlandse automarkt naar haar hoogste punt ooit. Elektrische auto’s beslaan op dat moment 1,6% van de gehele Nederlandse automarkt (de auto’s die zijn meegenomen zijn allen volledig elektrisch). In dit artikel komen de elektrische auto’s, semi-elektrische auto’s en waterstofauto’s aan bod. Het aantal auto’s in deze categorieën zal de komende jaren in Nederland behoorlijk toenemen op basis van de trend die gaande is.

Elektrische personenauto’s

Onder de auto’s die volledig elektrisch zijn is de Tesla op dit moment de meest bekende en daarnaast ook de meest verkochte auto op de Nederlandse wegen. Dit is redelijk opmerkelijk aangezien de aanschafprijs van een dergelijke Tesla niet mis is. Voor een Tesla Model S is de nieuwprijs vanaf €81.285, voor deze prijs krijg je een auto die een actieradius van 442 tot 632 kilometer heeft. Deze auto is op te laden via een laadpaal, het stopcontact of via snelladen. Daarnaast is er van Tesla nog een ander model auto op de markt. Dit is namelijk de Tesla Model X. Dit model heeft een iets hoger prijskaartje dan de Tesla Model S, namelijk €93.335. De actieradius van de Tesla Model X zit tussen de 417 en 565 kilometer. De laadmogelijkheden van dit model zijn exact hetzelfde als het Model S. Enig onderscheid kan worden gemaakt in de looks van de auto en het aantal zitplaatsen. Het aantal zitplaatsen is in de Tesla Model X namelijk 7 tegenover 5 in het Tesla Model S.

Semi- elektrische auto’s

Semi- elektrische auto’s hebben naast de elektromotor ook een ‘normale’ brandstof motor. In eerste instantie rijdt de auto op de elektromotor. Indien de stroom op is dan wordt er verder gereden op de brandstofmotor. Door een groter accupakket te nemen is het mogelijk dat er met een semi- elektrische auto grotere afstanden kunnen worden gereden dan met volledige elektrische personenauto’s. Een voorbeeld van een veel voorkomende semi- elektrische auto in Nederland is de Toyota Prius Plug-in Hybrid. Deze auto is (nieuw) te verkrijgen vanaf €34.450. Indien de elektromotor leeg is, rijdt deze verder op een benzine motor. Deze Toyota Prius heeft een actieradius van 1.000 kilometer, waarvan 25 kilometer volledig elektrisch. De oplaadmogelijkheden bestaan uit het stopcontact en een laadpaal.;

Waterstofauto’s

Waterstofauto’s zijn elektrische auto’s die waterstof gebruiken als energiebron in plaats van een accu. In de motor is bij een waterstofauto het volgende proces gaande: waterstof wordt met zuurstof uit de lucht in een brandstofcel omgezet in water. Bij dit proces wordt elektriciteit geproduceerd wat de elektromotor aandrijft. De restproducten die na dit proces overblijven zijn waterdamp en warmte. Tijdens dit proces ontstaat er geen CO2 waardoor het een zero-emission voertuig is.  Een voorbeeld van een waterstof auto die rondrijdt in Nederland is de Toyota Mirai. Deze Toyota is (nieuw) te verkrijgen vanaf €79.000 en biedt plaats aan 5 personen. Daarnaast heeft het een actieradius van 500 kilometer.

Deze soorten auto’s zijn de auto’s van de toekomst. Er zullen steeds meer van dit soort auto’s te zien zijn op de weg. Daarnaast is een ander (klein) voordeel van zo een auto dat je vaak niet meer een normale autosleutel nodig hebt, maar een smartkey. Bij dit soort sleutels is het niet meer nodig om deze in het contact te steken, maar kun je gewoon in je broekzak houden tijdens het rijden.

Plaats een reactie