De kosten van een nieuwe auto

Een auto kopen is best spannend. Je koopt iets waar je jarenlang plezier van hoopt te hebben. Maar dat plezier kost geld. Bedenk van te voren goed hoeveel geld je kunt uitgeven. Zowel bij de eerste aankoop, als de jaren erna. Want benzine, verzekeringen, wegenbelasting, reparaties en onderhoud, kunnen maandelijks behoorlijk hoge kosten met zich meebrengen.

Kosten rijklaar maken
De vraagprijs van een auto, is niet de prijs die je ervoor moet betalen. Want er komen altijd de ‘kosten rijklaar maken’ bij. Die staan in kleine lettertjes in de advertentie, maar zijn best pittig. Reken voor een nieuwe auto maar tussen de 500 en 1500,- euro. Overigens zijn dit wel kosten waar je over kunt onderhandelen.

Overschrijven kentekenbewijs
Bij de kosten rijklaar maken hoort ook het overschrijven van het kentekenbewijs. Dit is altijd nodig. Vaak kan de garage of dealer dit voor je doen. Soms moet je ervoor naar een postagentschap.

Opties en extra’s
Bij elke nieuwe auto die je koopt worden allerlei opties en extra?s aangeboden. Om het uiterlijk nog mooier te maken, de auto nog sneller, of om je rijcomfort te verhogen. Allemaal leuk, maar ook allemaal prijzig. Vraag je hierbij steeds weer af wat je nodig hebt. Maar ook wat het bij inruil nog opbrengt.

Kopen op afbetaling
Is het bedrag dat je voor de auto moet betalen hoger dan wat je aan spaargeld hebt? Dan kun je kiezen voor een autofinanciering. Dan betaal je (een deel van) het aankoopbedrag gespreid over een aantal maanden. Soms wordt hier rente voor gerekend, soms kan het tegen 0% rente. Dat lijkt mooi, maar let op. Vaak gelden er dan aanvullende voorwaarden of krijg je bijvoorbeeld minder korting op de aankoopprijs. En raak je onverwachts je baan kwijt? Je inkomen wordt minder maar je maandelijkse lasten gaan gewoon door.