De APK – Hoe zit het nu precies?

Elk jaar moet je auto gekeurd worden door een erkend bedrijf. Deze keuring wordt ook wel de APK genoemd. APK staat voor de ‘Algemene Periodieke Keuring’. Ook jij als autobezitter komt daar niet onderuit. Wat is de APK precies en waarom is dit zo belangrijk? In dit artikel kun je er alles over lezen.

Een verplichte Europese keuring voor je auto
De APK is een verplichte Europese keuring is in het leven geroepen om de verkeersveiligheid te bevorderen en is tevens ingevoerd om het milieu te beschermen. De regelgeving omtrent de APK kun je terugvinden in de Wegenverkeerswet van 1994. Hieronder vertellen wij je in het kort wat voor jou belangrijk is om te weten van de APK keuring.

Waar kun je terecht voor een APK keuring?
De keuring dient elk jaar plaats te vinden en moet gedaan worden door een RDW erkend bedrijf. De kosten die je hiervoor moet betalen, verschillen per bedrijf en zijn voor eigen rekening. Nadat een keuring heeft plaatsgevonden, ontvang je hiervan een APK-rapport. Je kunt dan weer een jaar veilig de weg op.

Veilig de weg op
Wil jij ook veilig de weg op? Zorg dan dat je auto APK gekeurd is. Bovendien voorkom je daarmee een boete vanuit het RDW of justitie. Uiteraard is de APK slechts een momentopname. Het is altijd belangrijk om je auto regelmatig na te laten kijken. Zeker als je twijfelt of iets nog wel naar behoren werkt.

Een auto is net als een mens helaas aan slijtage onderhevig en moet onderhouden worden, wil je er optimaal gebruik van kunnen maken. Daarom is het van belang dat ook jouw auto APK gekeurd is.