Auto van de zaak, waar let je op?

Stel, je bent ondernemer. Je rijdt zelf heel wat kilometers of hebt werknemers die hele dagen op de weg zitten. Onderweg naar klanten of potentiële klanten. Dan is een professionele indruk achterlaten een must. Daarom kies je voor de aanschaf van een zakelijke auto. Maar met de aanschaf van jouw nieuwe visitekaartje alleen ben je er nog niet. Er zijn een aantal belangrijke zaken waar je op moet letten. Welke zaken dat zijn, dat lees je hier.

Zorg voor een waterdicht systeem

Wie een auto van de zaak gaat rijden, moet namelijk een aantal zaken bijhouden. Want hoeveel wordt er gereden? Hoe meet je dat? En wat zijn de eisen van de Belastingdienst? Dat vraagt om een waterdicht kilometerregistratiesysteem waardoor je geen fiscale bijtelling hoeft te betalen. Een bedrijf dat gespecialiseerd is in dergelijke systemen is APS Mobiele Communicatie. Naast rittenregistratie bieden zij nog tal van andere handige oplossingen voor de zakelijke rijder, zoals personen- en voertuigvolgsystemen of signalering- en communicatievoorzieningen.

Privékilometers rijden

Wanneer er met de auto van de zaak wordt gereden, dan moet er worden geregistreerd hoeveel kilometers er zakelijk worden gereden en hoeveel kilometers er worden gereden voor privéritten. Een werkgever heeft het recht om zelf nog een maximumaantal privékilometers op te leggen aan de werknemer. Dit wordt echter in de meeste gevallen niet erg gewaardeerd. Let er in alle gevallen op dat de bijtelling invloed kan hebben op de hoogte van belastingtoeslagen.

Afspraken betreffende schade

Het is goed om afspraken vast te leggen tussen werknemer en werkgever wat er gebeurt in geval van schade. Is de werkgever hier altijd voor aansprakelijk of moet de werknemer meebetalen? En verandert dit als er op het moment van het ontstaan van de schade privé in de auto wordt gereden? Door alles goed vast te leggen kunnen conflicten worden voorkomen. Een werkgever kan een eigen risico opleggen. Veel werkgevers kiezen hiervoor wanneer er al meerdere keren schade is veroorzaakt. Let er op de hoogte van het eigen risico aan de regels voldoet. Deze mag namelijk nog geen 140 euro bedragen.

De auto uitlenen

Wordt er met jouw werknemers afgesproken dat een collega de auto van de zaak altijd mag gebruiken als jij deze niet nodig hebt? Leg dan vast wanneer de auto in zijn of haar bezit is. Komen er dan bekeuringen binnen, dan kun je in de agenda zien wie er op dat moment in de auto reed.

Plaats een reactie